Skip to main content

Kunstgebit op maat

Een stralend kunstgebit aangemeten en geplaatst door de professionals van Mondzorgkliniek Leiderdorp. Dit alles onder begeleiding van een ervaren prothese specialist.

INSCHRIJVEN

Hoe plaatst Mondzorgkliniek Leiderdorp uw kunstgebit?

Uw gebit is een belangrijk onderdeel van uw uitstraling. Mocht u teveel tanden en kiezen zijn verloren, dan is een kunstgebit de oplossing. Een kunstgebit komt echter niet zomaar tot stand. Hieronder wordt in een stappenplan uitgelegd hoe Mondzorgkliniek Leiderdorp u een kunstgebit kan aanmeten:

 • Kennismaking, controle en het bespreken van de opties en wensen
 • Afdruk in gipsmodellen: Er wordt een eerste afdruk van het gebit in gipsmodellen gemaakt. Aan de hand hiervan wordt een perfect passende afdruklepel gemaakt
 • Tweede afdruk: aan de hand van de eerste afdruk wordt een tweede, definitieve afdruk van het gebit gemaakt in de voor u gemaakte afdruklepel
 • De beet meten: met een wasbeet plaatje wordt de beet van uw gebit gemeten. Hierdoor leert onze tandprotheticus precies hoe die het frame moet afstellen
 • Voorbeeld van was: er wordt een prothese van was gemaakt om te zien of het frame qua beet, vorm en kleur klopt bij uw gebit
 • De prothese wordt gemaakt en geplaatst
 • Een paar weken na het plaatsen van de prothese vindt een controle plaats om te zien of alles goed functioneert

Lees hieronder over de verschillende beschikbare protheses.

Gedeeltelijke prothese

Wanneer u slechts enkele tanden of kiezen heeft, biedt een gedeeltelijke prothese uitkomst. Met een gedeeltelijke prothese vult u uw gebit aan met de ontbrekende tanden en kiezen. Hierdoor krijgt u weer een stralende glimlach en kunt u weer beter kauwen en spreken. Er zijn twee verschillende gedeeltelijke protheses: de plaatprothese en de frameprothese. In overleg met uw tandprotheticus of tandarts kunt u beslissen wat voor u de beste optie is. 

Plaatprothese

Een plaatprothese, ook wel een partiële kunstgebit of plaatje genoemd, is een prothese die uw gebit opvangt wanneer er één of meerdere tanden ontbreken. De prothese is van een tandvleeskleurige kunststof gemaakt en rust op het slijmvlies van de mond. De kunsttanden en/of kiezen zitten aan het kunstharsplaatje van de prothese verankerd. Indien uw tanden hier geschikt voor zijn kan de plaatprothese voorzien worden van kleine metalen haakjes die om de tanden heen zitten. Dit zorgt ervoor dat de plaatprothese steviger in het gebit zit. Deze metalen haakjes kunnen zichtbaar zijn wanneer u lacht. Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar biedt op de lange termijn meer nadelen. Er wordt voor een plaatprothese gekozen als:

 • Vullingen niet meer voldoen
 • Tijdelijke oplossing voordat wordt overgegaan op een volledig kunstgebit
 • Tijdelijke noodoplossing
 • Het financieel niet haalbaar is over te gaan op een brug of frameprothese

Frameprothese

Een frameprothese is net als een plaatprothese een gedeeltelijkekunstgebit. Een frameprothese is alleen mogelijk wanneer de tanden en kiezen die in het gebit zitten de frameprothese kunnen dragen. De prothese rust namelijk voornamelijk op de overgebleven tanden en kiezen en in mindere mate op het slijmvlies. Bij een frameprothese wordt een metalen frame precies op de maat van uw gebit gegoten. Aan dit frame zitten zadels met kunststof elementen waar de kiezen en/of tanden in zitten geankerd. Het frame wordt vervolgens middels klemmen of een slotje vastgemaakt aan de tanden. Het voordeel van een slotje is dat deze aan de binnenkant van de tand wordt bevestigd, waardoor deze niet zichtbaar is. Een frameprothese is een duurzamere oplossing dan een plaatprothese. 

Volledige kunstgebit

Een volledige prothese is een kunstgebit dat alle natuurlijke tanden en kiezen vervangt. Dit is dus een volledig kunstgebit. Er wordt voor een volledige prothese gekozen wanneer al uw tanden en kiezen verloren zijn of niet meer te herstellen zijn. De prothese blijft in de mond hangen door middel van speeksel. Een volledige prothese kan gemakkelijk aan en uit worden gedaan. Er zijn verschillende soorten kunstgebitten die van verschillende materialen kunnen worden gemaakt. U kunt kiezen tussen kunststof tanden/kiezen of porseleinen

tanden/kiezen. Uw protheticus of tandarts kan u het beste helpen met een plan voor uw eigen gebit.

Eerste stap: Immediaatprothese

Wanneer de kiezen en tanden nog getrokken moeten worden krijgt u eerst een immediaatprothese. Dit is een tijdelijke noodoplossing en de eerste stap voor u aan een echt kunstgebit gaat. De immediaatprothese wordt voordat de tanden en kiezen worden getrokken al aangemaakt en zal direct nadat de tanden en kiezen zijn getrokken worden geplaatst. Hierdoor gaat u niet zonder tanden en kiezen naar huis. Een immediaatprothese zorgt ervoor dat het opzwellen van de kaak beperkt blijft en dat de extractiewonden in het tandvlees sneller genezen. De prothese blijft gemiddeld 3 maanden in de mond zitten. Vervolgens zal er een volledige prothese worden aangemaakt en geplaatst voor uw gebit.

Overkappingsprothese

Een overkappingsprothese kan worden geplaatst wanneer een gedeelte van uw wortels in de tanden of kiezen nog intact is. Het is een volledig kunstgebit waarbij de wortels extra ondersteuning en houvast bieden bij druk op de prothese, bijvoorbeeld tijdens het kauwen. Doordat de wortels een gedeelte van deze druk opvangen zal de kaak minder snel slinken en blijft de prothese langer goed passen in het gebit. Een overkappingsprothese is uitneembaar.

Klikgebit

Soms kan een prothese niet lekker in het gebit zitten en gaat deze loszitten. Dit wordt vaak veroorzaakt door een slinkende kaak. Wanneer uw kaakbot het toelaat kan in dat geval worden gekozen voor een klikgebit. Een klikprothese is een kunstgebit dat kan worden vastgemaakt op implantaten. Dit zorgt ervoor dat de kaak minder snel zal slinken en de prothese meer stevigheid in het gebit biedt. Een bijkomend voordeel van een klikgebit is dat het gehemelte vrijer blijft, waardoor je van meer smaakbeleving in je mond kunt genieten. Een klikgebit is uitneembaar.

All-on-4 of all-on-6

Het is ook mogelijk om een vastzittende prothese in uw gebit aan te brengen. Dit kan met een all-on-4 of all-on-6 prothese. U kunt, in tegenstelling tot een overkappingsprothese of een klikgebit, de prothese niet zelf uit uw mond verwijderen. De All-on-4 of All-on-6 is het kunstgebit dat het dichtst bij een natuurlijk gebit komt. Een nadeel is dat de prothese met regelmaat moet worden gecontroleerd en gereinigd. Enkele voordelen zijn:

 • De kaaklijn zal zich herstellen
 • Het ziet er esthetisch natuurlijker uit
 • De prothese blijft permanent zitten
 • Het voelt natuurlijk aan
 • De prothese hoeft ‘s nachts niet uit
 • Geen plaat in de mond
 • Weinig druk op het tandvlees
 • Optimale smaakbeleving
 • Hoog comfort

Periodieke controle kunstgebit

Minimaal eens per 24 maanden dient er een periodieke controle plaats te vinden om de staat van uw gebit en het kunstgebit te bekijken. Tijdens de periodieke controle kijkt de tandprotheticus of alles zit zoals het hoort te zitten en maakt waar nodig kleine aanpassingen.

Schrijf u in voor een
eerste consult

Heeft een prothese nodig en weet u niet welke prothese het meest geschikt is voor uw gebit? De specialisten van Mondzorgkliniek Leiderdorp bespreken graag de mogelijkheden met u. Vul het aanmeldformulier in voor een eerste afspraak. Op werkdagen nemen wij binnen 24 uur telefonisch contact met u op voor het inplannen van uw afspraak.

JA, IK WIL ME INSCHRIJVEN